Razdvojimo istine od zabluda u STR A. Ajnštajna

Go down

Razdvojimo istine od zabluda u STR A. Ajnštajna

Komentar  Admin on Tue 27 Jul 2010 - 21:00

Vida J. Žigman, professor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u udžbeniku “Specijalna teorija relativnosti” (II izdanje 1997.) na strani 175 piše:
“Dve čestice, od kojih se svaka u odnosu na proizvoljni inercijalni sistem reference S, kreće brzinom manjom od c (ili brzinom jednakom c, kada su u pitanju fotoni), mogu imati međusobnu relativnu brzinu u odnosu na S veću od c ( i najviše jednaku 2c ). Međutim, zapazimo da pojam “međusobna relativna brzina” nema fizičkog smisla. Ne postoji fizički objekat koji bi se kretao tom brzinom. Brzina jedne čestice u odnosu na drugu česticu je svakako manja od c (ili jednaka c) u skladu sa zakonom transformacije brzine.”
Zapazite ovu rečenicu (izjavu, tvrdnju):
“Međutim, zapazimo da pojam “međusobna relativna brzina” nema fizičkog smisla.”
Obzirom na pojam “relativnog kretanja”, ne mogu se složiti da – “međusobna relativna brzina” nema fizičkog smisla, jer i ne postoji neka druga brzina osim “međusobne relativne brzine”!
Zapazite još “genijalniju" misao:
Brzina jedne čestice u odnosu na drugu česticu je svakako manja od c (ili jednaka c) u skladu sa zakonom o transformaciji brzine!”
Koji li “parlament” usvoji ovakav “zakon o transformaciji brzine”?! Ovakva izjava nema svoje naučno utemeljenje niti fizičko opravdanje (izjava je potpuno proizvoljna i ničim uslovljena).
Dogodi li se “raspad” u kojem se formiraju dvije čestice koje se kreću od momenta raspada po pravcu, ali u suprotnim smjerovima, svaka brzinom 0,6c u odnosu na mjesto raspada (katoda, naprimjer) – nema nikakvog osnova tvrditi da je njihova međusobna relativna brzina manja od c.
Pozivati se na nepostojeći “zakon o transformaciji brzine”, kojeg su donijeli nepostojeći članovi nepostojećeg parlamenta može samo osoba koja ne koristi svoj vlastiti misaoni aparat!
Relativna brzina dva tijela (zvali ih čestice, fotoni, kamioni ili avioni) je fizička (eksperimentalna) činjenica, i te kako ima fizičkog smisla pojam “međusobna relativna brzina" za dva tijela. Također je u navedenom primjeru i njihova međusobna relativna brzina 1,2c eksperimentalno provjeriva i dokaziva (mjerenjem dostignute međusobne razdaljine- l - nakon nekog vremenskog intervala t i dijelenjem te razdaljine vremenom za koje je ostvarena tačno bi utvrdili međusobnu relativnu brzinu: l/t = 1,2c . Dužina l je ostvarena, obistinjena po zakonu puta: l = 0,6c∙t + 0,6c∙t = (0,6c + 0,6c)t = 1,2c∙t)!
Pogledajmo to u sljedećem članku – 2. uz odgovarajući crtež.

Admin
Admin

Broj komentara : 79
Join date : 2009-08-21

Vidi profil korisnika http://einstein-ba.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Članak - 2.

Komentar  Admin on Wed 28 Jul 2010 - 2:02

Neka se u tački P (tačka P - zamišljeno mjesto u vakuumu) desio "raspad".

Nakon toga smo uočili:
1. Širenje svjetlosnog sfernog talasa brzinom c u odnosu na tačku P.
U odnosu na "poredbenu tačku" P svjetlost (fotoni, svjetlosni val) šire se u svima pravcima i smjerovima brzinom c u vakuumu, neovisno od brzine kretanja "emitera" i neovisno od brzine kretanja ("budućeg") detektora svjetlosti. Nakon nekog vremenskog intervala t konstatujemo da je sferni val formirao sferu, oko tačke P kao centra, poluprečnika: r = x = ct = PC = PC'. Prethodna formula (1.) predstavlja zakon puta jednolikog pravolinijskog kretanja. Brzinom c za vrijeme t u vakuumu je obistinjena dužina puta: l = ct = x = r.
Zapitajmo se: kojom brzinom je obistinjena dužina CC' = 2r = 2ct = ct + ct ?!
Da li ćete se opredijeliti za formulu:
a) 2r = 2ct = ct + ct = (c+c)t = 2c x t ili
b) 2r = 2ct = ct + ct = c(t+t) = c x 2t ?!
Ja se opredjeljujem za zakon puta (formulu) a) 2r = 2c x t = C'C. Dakle, za brzinu 2c i vrijeme t u konkretno posmatranom fizičkom i geometrijskom sadržaju. Moje opredjelenje se ne poklapa sa iskazom Vide J. Žigman izrečenim u njenom udžbeniku o STR, koje sam citirao u prethodnom članku (postu).
Čijem mišljenju ćete se Vi prikloniti?

2. Međusobna relativna brzina dvije čestice koje se u odnosu na tačku P kreću svaka ponaosob brzinom v = 0,6c, po istom pravcu, ali u suprotnim smjerovima.
Dakle (vidi sliku -1.) imamo dva tijela (dvije čestice) koje se u odnosu na tačku P kreću svaka posebno jednolikom brzinom v = 06c po pravcu kroz C'C i pri tom se obistinjuju zakoni puta jednolikog pravolinijskog kretanja: PB = vt = 0,6c x t , i PB' = vt = 0,6c x t .
Ponovo postavimo pitanja: Možemo li eksperimentalno utvrditi pređene dužine puta svake od tih čestica? Kolika je duljina duži B'B? Da li je ta duljina nastala nekom brzinom (kojom) za vrijeme t? Kako ćemo utvrditi tu "relativnu brzinu" između ta dva tijela (te dvije čestice)? Imamo li ikakva razloga da to ne utvrdimo matematičkim putem: C'C : t = 1,2c .
Dakle, opet imamo "problem" obistinjene dužine B'B = PB' + PB = vt + vt = 2v x t = v x 2t. Opet se opredjeljujem za fizičku i geometrijsku istinu: B'B = 2vt = 2v x t = (0,6c + 0,6c) t = 1,2ct . I opet sam u "sukobu" sa mišljenjem profesora fizike koji je napisao udžbenik o STR za studente Fizičkog fakulteta. Moje mišljenje formirao sam sam, na osnovu neposrednog iskustva. Da li je Vida J. Žigman kreator vlastitog mišljenja ( mislim da nije) formiranog na osnovu njenog vlastitog iskustva?! Ona svoje mišljenje bazira na nepostojećem "zakonu o transformaciji brzine", koji je donijela "nepostojeća skupština", koju sačinjavaju "nepostojeći parlamentarci". To mišljenje joj je nametnuto ( između ostalog i "lupanjem šake od sto" i izjavom H. Minkovskog 1908:
"Od danas više ništa nije isto!").
Smiju li današnji studenti suprotstaviti se mišljenju svog profesora? Da li će takvo suprotstavljanje imati uticaj na rezultat upisane/neupisane ocjene u index?!

3. Kojom brzinom se obistinjuju dužine: CB' = C'B = ct + vt (ponovo razmišljaj o konkretnom sadržaju i datom crtežu)? Kojom brzinom se obistinjuju dužine: BC = B'C' = ct - vt ?! Pokušajte misliti svojom, a ne tuđom glavom i tuđim zaključcima! Vjerujte sebi. Šta možete eksperimentalno provjeriti, pokazati i dokazati?!

Admin
Admin

Broj komentara : 79
Join date : 2009-08-21

Vidi profil korisnika http://einstein-ba.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu